Следниот календар е обид да се соберат во листа датумите на кои луѓето ширум светот ги одбележуваат човековите права; испочитувани се борци за права, има сеќавања на злоупотреби на човековите права, се слават надежи и радоста. Клучните датуми се прибавени од официјалните Меѓународни денови на ОН, Светските денови признати од невладини организации, годишнини на историски настани и родендени на некои истакнати активисти за човекови права. Таа не треба да се земе како целосна или дефинитивна листа, туку како почетна точка, а вие се охрабрувате да додадете ваши значајни датуми.
Календарот може да се копира и да се направи како постер за да се обеси на ѕид за да стимулира почетен интерес за прашања поврзани со човековите права, особено што дава добар показател за нивниот опсег и различност. Поканете луѓе да коментираат: Дали сите настани што се одбележуваат значат нешто за нив? Кои локални и националните клучни датуми тие би сакале да ги додадат?
Секоја активност во Поглавје 2 е доделена за клучен датум. Целта е календарот да може да се користи како алатка за развој на годишна програма за образование за човековите права. Почетокот на секоја недела или месец може да биде за „соодветна тематска“ активност. На пример, на 3 мај, Светскиот Ден на слобода на печатот, можете да ја направите активноста «Насловна страница», или на 25 ноември, Меѓународниот ден за елиминирање на насилството врз жените, можете да ја направите активноста «Домашни работи». Алтернативно, групата можеби ќе сака да „преземе акција“ со вклучување во настани или активности организирани од други организации на тие датуми, на пример со група за заштита на животната средина да го прославува Денот на планетата Земја на 22 април.
Ако сакате некои првични идеи за преземање акција, тогаш погледнете го «A-Ш за активности» во образованиот пакет „Сите различни - сите еднакви“. За насоки и упатства за преземање на ефективна акција прочитајте го Поглавјето 3, «Преземање акција» во овој прирачник.
Како што разбирањето на човековите права се развива секоја година, така треба и овој календар. Предизвик за вас - корисниците на овој прирачник - е да пронајдете нови начини за славење на човековите права во секој ден од годината.

 
Датум Комеморација Информации за датумот Активности
27 јануари Меморијален ден на Холокаустот 27 јануари ја одбележува годишнината од ослободувањето на АушвицБиркенау, најголемиот нацистички логор на смртта. Во 2005 година, генералното собрание на Обединетите нации го назначи овој ден како Меѓународно ден за сеќавање на Холокаустот (IHRD), во чест на жртвите од нацистичката ера. Етикети за спомени
Вториот вторник во февруари Ден за побезбеден Интернет Денот за побезбеден Интернет е организиран од страна на Insafe за да се промовира побезбедно и поодговорно користење на онлајн технологија и мобилни телефони, особено меѓу децата и младите. Мојот живот не е шоу
12 февруари Ден на Црвената рака

Организации кои ја поддржуваат кампањата „Глобална црвена рака“ за да го спречат користењето на деца-војници се: Хјуман рајтс воч, Амнести интернешнал, Младински Црвен крст Германија, Тере де Хомес и План Интернешнл.

Фрлање камења
21 февруари Меѓународен ден на мајчиниот јазик Од 1999 година УНЕСКО го промовираше овој ден за да поттикне широка и меѓународна заложба за промовирање на повеќејазичноста и јазичната разновидност, вклучувајќи го и зачувувањето на загрозените јазици. Јазична бариера
8 март Меѓународен ден на жената Меѓународниот ден на жената (8-ми март) е светски ден кој ги слави економските, политичките и општествените достигнувања на жените од минатото, сегашноста и иднина. Првиот МДЖ беше во 1911 година. ОН започна да го прославува Меѓународниот ден на жената во 1975 година. Пат до земјата на рамноправноста
12 март Светски ден против сајбер цензура Светскиот ден против сајбер цензурата започна да се одбележува на 12 март 2009 година на барање на Репортери без граници и Амнести интернешенел.  
18 март Први парламентарни избори со универзално право на глас во Европа Ова беше во Финска во 1917 година. Да се гласа или да не се гласа?
21 март Светски ден на поезијата Објавен од УНЕСКО во 1999 година. Целта на денот е да се промовира читање, пишување, објавување и поучување на поезијата.  
21 март Меѓународен ден за елиминација на расната дискриминација На овој ден, во 1960 година, полицијата отвори оган и уби 69 луѓе на мирна демоснтрација во Шарпвил, Јужна Африка, против Апартхејдот „помине закони““. Прогласувајќи го Денот во 1966 година, Генералното собрание ја повика меѓународната заедница да ги засили своите напори да ги елиминира сите форми на расна дискриминација.  Одговарајќи на расизмот
22 март Светски ден на водата Првично формално предложен во Агенда 21 во 1992 година на Конференцијата на Обединетите нации за животна средина и развој (UNCED) во Рио де Жанеиро, Бразил. Одбележувањето започна во 1993 година и има за цел промовирање на свеста за степенот до кој развојот на водните ресурси придонесува за економската продуктивност и социјална благосостојба.  
23 март Светски ден на метеорологијата Светската метеоролошка организација (СМО). Нејзината работа на прогнозирање на времето е важна во обезбедувањето безбедност на храната, водните ресурси и транспорт.  
24 март Светски ден на туберкулоза На овој ден во 1882 година, д-р Роберт Кох го претстави своето откритие на ТБ бацил на група лекари во Берлин. Тој беше прогласен за официјален ден во 1992 година од страна на СЗО.  
Вториот вторник во април Европски ден на еднакви плати Прогласен од BPW Европа (Бизнис и професионални жени). Различни плати
7 април Светски ден на здравјето Првпат прогласен во 1950 година од страна на Светската здравствена организација (СЗО) да ја подигне свеста за непотребно страдање и за напорите кои се потребни од сите за да се обезбеди живот и добро здравје. Само една минута
8 април Светски ден на Ромите Денот беше официјално прогласен во 1990 година за да ја слави ромската култура и да се подигне свеста за проблемите со кои се соочува Ромскиот народ. Доста!
23 април Светски ден на книгата и авторските права Со прославата на овој ден, УНЕСКО се обидува да го промовира читањето и објавување и заштита на интелектуалната сопственост преку авторските права. Денот за првпат беше прославен во 1995 година. Исто така познат како Светски ден на книгата.  
28 април Светски ден за здравјето и безбедноста при работа Прогласен од Меѓународната организација на трудот (МОТ).  
1 мај Меѓународен Ден на работниците трудот Исто така е познат како “Првомајски ден “. Тоа е прослава на Меѓународно движење на трудот. Состанокот на синдикатот
Втора сабота во мај Светски ден за праведна трговија Прогласен од Светската трговска организација за праведна трговија. Внимавајте, ве набљудуваме
3 мај Светски ден на слобода на печатот Прогласен од УНЕСКО во 1993 година за промовирање на слободата на медиумите во светот и да се препознае дека слободен, плуралистички и независен печат е суштинска компонента на секое демократско општество. Насловна страница
5 мај Денот на Европа (Совет на Европа) Годишна прослава на мирот и единството во Европа. Постојат две посебни ознаки на Денот на Европа: 5 мај за Советот на Европа и 9 мај за Европската унија. Сите еднакви - сите различни
8 мај Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина Светскиот ден на Црвениот крст се сеќава и ги признава напорите на Националниот Црвен крст и Црвена полумесечина ширум светот. Бинго на правата!
8-9 мај Сеќавање и помирување за оние кои ги изгубиле своите животи во текот на Втората светска војна Прогласен во 2004 година од страна на Генералното собрание на Обединетите нации да им оддаде признание за сите оние кои ги загубија животите во Втората светска војна. Етикети за спомени
15 мај Меѓународен ден на семејствата Прогласен во 1993 година од страна на Генералното собрание на Обединетите нации за да се зголеми свеста за семејни прашања. Работа и бебиња
15 мај Меѓународен ден на свесен отпор Прогласен од страна на Меѓународниот отпор против војни да промовира ненасилна акција против причините за војна и да ги поддржува и поврзува луѓето низ светот кои одбиваат да учествуваат во војна или во подготовка на војна.  
17 мај Интернационален Ден против хомофобија и трансфобија and Transphobia UNAID заедничка програма на Обединетите нации за ХИВ / СИДА. Координиран од Комитетот „IDAHO” во Париз. Ајде да зборуваме за секс!
17 мај Светски ден на информатичкото општество Прогласен од ОН во 2005 година за да се подигне глобалната свест за општествените промени предизвикани од Интернетот и новите технологии. Исто така има за цел да помогне во намалувањето на дигиталниот јаз. Влијание на Интернетот
21 мај Светски ден за борба против тероризмот Светскиот ден за борба против тероризмот е да се спротивстави на сите форми на тероризам и насилство. Тој беше инициран во Индија бидејќи „илјадници млади се заведени секоја година во прегратките на терористички кампови и организации“. Тероризам
21 мај Светски ден за културна разновидност за дијалог и развој Прогласена во 2002 година од ОН за заштита на културната разновидност како средство за постигнување на просперитет, одржлив развој и глобален мирољубив соживот. Нашите иднини
22 мај Меѓународен ден на биолошката разновидност Прогласен во 2000 година од Генералното собрание на ОН за промоција на прашања поврзани со биодиверзитетот. Денот претходно се обележуваше на 29 декември.  
26 мај Светски Ден на предизвикот Организиран секоја година од страна на TAFISA (Асоцијацијата за меѓународен спорт за сите). Заедниците од целиот свет се натпреваруваат да мотивираат колку што е можно повеќе луѓе да бидат физички активни. Спорт за сите
28 мај Европски ден на соседите Спонзорирано од Советот на Европа. Целта е градовите и организациите за социјално домување да ги зајакнат локалните заедници со поттикнување забави во соседството и други слични настани. Моќ на цвеќето
29 мај Меѓународен ден на Мировниците на Обединетите нации Назначен во 2002 година од страна на ОН за да им оддаде почит на сите мажи и жени кои служеле во мировните операции на ОН за нивното високо ниво на професионализам, посветеност и храброст, и да го почитува сеќавањето на оние кои ги загубија своите животи заради мирот.  
31 мај Светски ден без тутун Започна во 1987 година од страна на СЗО за да се поттикне 24-часовен период на апстиненција од сите форми на тутун за да се привлече глобалното внимание за широката употреба на тутунот и здравствените ризици.  
4 јуни Меѓународен Ден на невини деца жртви на агресија Одбележуван уште од 1982 година за да ги признае и да ги потсети луѓето за страдањата на многу деца жртви на физички, ментални и емоционални злоупотреби и на потребата да се заштитат правата на децата. Дали имаме алтернативи?
5 јуни Светски ден на животната средина Востановен во 1972 година од страна на Генералното собрание на ОН за продлабочување на јавната свест за потребата за зачувување и подобрување на животната средина. Прсти и палци
12 јуни Светски ден против детскиот труд Меѓународната организација на трудот го започна првиот Светски ден против детскиот труд во 2002. Приказната на Ашик
17 јуни Светски ден за борба против претварањето во пустини и суша Прогласен во 1995 година од ОН за промовирање на свеста за потребата од меѓународна соработка за борба против претварањето во пустини и ефектите од суша, вклучувајќи и имплементација на Конвенцијата за борба против опустинувањето.  
20 јуни Светски ден на бегалците Прогласен во 2000 година од страна на Генералното собрание за одбележување на 50-годишнината од Конвенцијата од 1951 година во врска со статусот на бегалците. Дали може да влезам?
23 јуни Ден на Обединети нации за јавен сервис Назначен од ОН за да се потенцира придонесот на јавниот сервис во процесот на развој.  
26 јуни Меѓународен ден против Злоупотреба на дрога и недозволена трговија Генералното собрание во 1987 година одлучи да го одбележи овој ден за зајакнување на дејствувањето и соработката за постигнување на целта на меѓународно општество без злоупотреба на дрога.  
26 јуни Меѓународен ден на Обединети нации за поддршка на жртвите на тортура Прогласен во 1997 година од ОН, денот има за цел искоренување на тортурата и ефективното функционирање на Конвенцијата против тортура од 1984 година и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување или казнување. Денот за прв пат беше одбележан на 26 јуни 1987 година. Чахал против Велика Британија
Прва сабота во Јули Меѓународен ден на соработка Прогласен во 1992 година од страна на Генералното собрание на ОН. Датумот ја означува стогодишнината на Меѓународната асоцијација за соработка, признавајќи дека соработките се неопходен фактор во развојот.  
11 јули Ден на светското население Прогласен во 1989 година од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) да го фокусира вниманието на итноста и важноста на проблемите на населението.  
18 јули Меѓународен ден на Нелсон Мандела Во 2009 година, Обединетите нации го прогласија 18 јули „Меѓународен ден на Нелсон Мандела“, во знак на признание на поранешниот јужноафрикански претседател за придонесот на културата на мирот и слободата. Хероини и херои
2 август Ден на сеќавање на геноцидот врз Роми и Синти Датумот означува ликвидација на таканаречениот „Цигански семеен камп“ кога нацистите убиле речиси три илјади мажи, жени и деца во гасните комори во Биркенау во ноќта на 2/3 август 1944 година.  
6 август Ден на Хирошима Овој ден е во сеќавање на жртвите од првото атомско бомбардирање во Хирошима, Јапонија во 1945 година.  
9 август Меѓународен ден од домородните луѓе Прогласен во 1994 година од страна на Генералното собрание за промовирање и заштита на права на домородната популација во светот. Ловење на китови
12 август Меѓународен ден на младите Назначен во 1999 година од страна на ОН за да привлече внимание кон младинските прашања ширум светот. Нашите иднини
23 август Меѓународен ден за сеќавање на трговијата со робје и негово укинување Денот назначен од УНЕСКО во сеќавање на трансатлантската трговија со робови. Го одбележува востанието на 23 август 1791 година, кога робови од Санто Доминго во Карибите започнаа востание, што на крај доведе до Револуцијата на Хаити и ја промовираше причината за човековите права. Временски рамка
23 август Европски ден во сеќавање на жртвите на Сталинизамот и Нацизмот Прогласен од Европскиот парламент во 2008 година.  
8 септември Меѓународен Ден на писменоста Прогласен од УНЕСКО, за прв пат беше прославен во 1966 година. Целта му е да се потенцира важноста на писменоста на поединците, заедниците и општествата. Образование за сите?
15 септември Меѓународен ден на демократијата Прогласен во 2007 година од ОН. Поврзување
19 септември Ден на правото на глас Денот во 1893 година кога Нов Зеланд им дал на жените право на глас, прва земја во светот што го спроведе универзалното право на глас. Избори
21 септември Меѓународен ден на мирот Прогласен во 1981 година од страна на Генералното собрание на ОН да се почитува како ден на глобален прекин на огнот и ненасилство, покана за сите народи и луѓе да го чествуваат прекинот на непријателството во текот на денот. Џамија во Слипивил
28 септември Ден на правото да се знае Востановена преку пристап до информации се залага од целиот свет. За прв пат беше прославен во 2003 година за да се подигне свеста за правото на секој поединец за пристап до информации кои ги поседува владата. На скалата
Прв понеделник во октомври Светска ден на живеалиштата (градови без сиромашни квартови) Ден признат од Обединетите нации. Прв пат се слави во 1986 година. Целта на денот е да се размислува за состојбата на нашите големи и помали градови за основното човеково право на соодветно засолниште. Приказна за два града
Втора среда во октомври Меѓународен ден за намалување на природните катастрофи Назначен во 2002 година од страна на ООН за промовирање на глобална култура на намалување на природните катастрофи, вклучувајќи превенција, ублажување и подготвеност. Мрежа на животот
1 октомври Меѓународен ден на постарите лица 1990 Генералното собрание на ОН го воспостави овој ден за да ја подигне свеста за прашања кои ги засегаат старите лица и да се ценат придонесите што постарите луѓе ги прават за општеството.  
1 октомври Меѓународен ден на музиката Инициран во 1975 година од страна на Меѓународниот музички совет за промовирање на музиката помеѓу сите делови на општеството.  
2 октомври Меѓународен ден на ненасилство Меѓународниот ден на ненасилството на ОН промовира ненасилство преку едукација и јавна свест. Тоа се совпаѓа со роденденот на индискиот лидер Махатма Ганди. Насилство во мојот живот
5 октомври Светски ден на наставниците Воспоставен во 1994 година од страна на УНЕСКО за мобилизирање на поддршка за наставниците и за да осигураат дека наставниците ќе ги исполнат потребите на идните генерации. Наскоро ќе бидат застарени
7 октомври Светски ден за пристојна работа Започнат во 2008 година од страна на Меѓународната конфедерација на синдикати, ова е ден кога синдикатите во светот се залагаат за пристојна работа. Јас сакам да работам
Втор четврток во октомври Светскиот ден на видот Светската здравствена организација: ден на свесност за фокусирање на глобалното внимание на слепило, оштетување на видот и рехабилитација на лицата со оштетен вид. Промени ги твоите очила
10 октомври Светски ден против Смртна казна Организиран од 2002 година од страна на Светската коалиција против смртната казна. Кога ќе дојде утре
10 октомври Светски Ден на менталното здравје Прв пат прославен во 1992 година на иницијатива на Светската федерација за денот на менталното здравје. Кои сме јас?
Неделата што го вклучува 15 октомври Европска локална недела на демократијата Промовиран од Советот на Европа. Целта е да се поттикне познавањето на локалната демократија и да се промовира идејата за демократско учество на локално ниво. Да се чуе сечиј глас
16 октомври Светски ден на храната Прогласен во 1979 година од страна на Обединетите нации за зголемување на јавната свест за светскиот проблем со храната и зајакнување на солидарноста во борбата против глад, неухранетост и сиромаштија. Направи еден чекор напред
17 октомври Меѓународен ден за искоренување на сиромаштијата Објавен во 1992 година од страна на Генералното собрание за промовирање на свеста за потребата да се искоренат сиромаштијата и безнадежноста во сите земји, особено во земјите во развој. Трка за богатство и моќ
24 октомври Ден на Обединетите нации Прогласен во 1947 година како годишнина од Повелбата на ООН. Денот „ќе биде посветен на тоа да ги запознае народите на светот со целите и постигнувањата на Обединетите нации и да ја добијат нивната поддршка за нејзината работа“.  
24-30 октомври Недела на разоружувањето Во 1978 година ОН прогласија Недела за разоружувањето за да ја нагласат опасноста од трката за вооружување, пропагира потреба за нејзино прекинување и јакнење на јавното разбирање на итните задачи на разоружување.  
25 октомври Меѓународен ден на уметниците Меѓународниот ден на уметниците е движење покренато од луѓето. 25 октомври беше роденден на Пикасо. Играње со слики
3 ноември Светски ден на мажите Меѓународниот ден на мажите започна во 1999 година во Тринидад и Тобаго. Тој е поддржана од ОН. Има за цел да се фокусира на здравјето на мажите и момчињата, подобрување на родовите односи, промовирање на родова еднаквост и истакнување на позитивни модели на машки улоги. Пат до Земјата на рамноправноста
4 ноември Европска Конвенција за човекови права Европската конвенција за човекови права беше потпишана на овој ден во 1950 година. Електрична централа
6 ноември Меѓународен ден за спречување експлоатација на животната средина во војна и вооружен конфликт Овој ден беше прогласен од страна на ОН во 2001 година за промовирање на заштитата на нашето заедничко окружување во време на вооружен конфликт, кога екосистемите и природните ресурси се уништени уште долго после периодот на конфликтот, протегајќи се надвор од националните територии и сегашната генерација.  
9 ноември Меѓународен ден против фашизмот и антисемитизмот (Kristallnacht) На овој ден во 1938 година, нацистите започнаа погрома против Евреите. Еврејските продавници (ноќ на искршени стакла). Денот е признат од Советот на Европа.  
9 ноември 1989 Падна Берлинскиот ѕид Овој ден го симболизира почетокот на распаѓањето на бариерите помеѓу Западна и Источна Европа.  
11 ноември Меѓународен ден на науката и мирот Востановен од УНЕСКО во 2001 година за зајакнување на јавната свест за улогатана науката за мирни и одржливи општества; ја промовира националната и меѓународната солидарност за заедничка споделена наука меѓу земјите.  
16 ноември Меѓународен ден за толеранција Прогласен од УНЕСКО во 1995 година за да генерира јавна свест за опасностите на нетолеранција. Верници
18 ноември Ден против трговија со луѓе Воспоставен во 2007 година по препорака на Европскиот парламент; тоа е можност за подигање на свеста за потребата за подобра политика насочена кон спречување и борба против трговијата со луѓе.  
20 ноември Меѓународен ден на децата Објавен од страна на ОН во 1954 година да се почитува како ден на светско братство и разбирање меѓу децата, и на активности кои ја промовираат благосостојба на децата во светот. Детски права
21 ноември Светска ден на телевизијата Прогласен од ОН во 1996 година за поттикнување на глобалната размена на телевизиските програми фокусирани на прашања како што се мир, безбедност, економски и социјален развој и подобрување на културната размени. Игри со слики
25 ноември Меѓународен ден за елиминација на насилството против жените Женските активисти го одбележаа 25-ти ноември како ден против насилството од 1981 година. Во 1999 година беше прогласен за Ден на ОН за подигнување на јавната свест и „да се каже Не на насилство врз жените“. Домашни работи
29 ноември Меѓународен ден на солидарност со Палестинските луѓе Побаран во 1977 година од страна на ОН да покажат солидарност преку организирање на изложби за Палестински права или други културни настани.  
1 декември Светски ден за борба против СИДА-та Објавен од ОН (СЗО) во 1988 година, како загриженост за пандемиските размери на синдромот на стекната имунодефициенција (СИДА). Пристап до лекови
2 декември Меѓународен ден за укинување на ропство Потсетува на датумот во 1949 година на усвојување на Конвенцијата на ОН за забрана на трговија со лица и експлоатација на други.  
3 декември Меѓународен ден на лицата со попреченост Објавен во 1992 година од страна на ОН за подигнување на свеста и донесување мерки да се подобри состојбата на лицата со попреченост и да им се обезбедат еднакви можности. Видете ја способноста!
5 декември Меѓународен ден на волонтери за економски и социјален развој Објавен во 1985 година од страна на ОН за да се зголеми свеста за придонесите направени од волонтерските услуги, а со тоа да се стимулираат луѓето во сите сфери на животот да ги нудат своите услуги како волонтери, и дома и во странство. Каде стоиш ти?
9 декември Меѓународен ден на борба против корупцијата Објавено во 2003 година од страна на ОН за подигнување на свеста за корупцијата, да престанат да ја прифаќаат корупцијата како неизбежен факт на животот и да го идентификуваат како еден од главните пречки за развој.  
10 декември Ден на човековите права Сите држави и заинтересирани организации беа поканети од Генералното собрание на ОН во 1950 година да го чествуваат овој ден за да ја одбележат годишнината од усвојувањето на Универзалната декларација за човекови права од Собранието во 1948 година. Нацртајте го зборот-игра, Да одглумиме, Борци за права
18 декември Меѓународен денот на мигрантите Објавено во 2002 година од страна на ОН за да се обезбеди почитување на човековите права и основните слободи на сите мигранти. 3 работи
20 декември Меѓународен ден на човековата солидарност Иницијатива во борбата против сиромаштијата од страна на ООН во 2005 година за прослава на нашето единство во разновидноста и промовирање на солидарност за постигнување на Милениумски развојни цели. Колку нам ни е потребно ?