Симболите на Советот на Европа

Симболите на Советот на Европа

Европското знаме и европската химна беа избрани и усвоени од Советот на Европа пред истите да станат симболи и на Европската унија. Тие се сега симболи на заедничкиот европски идентитет.

Европската химна

„Европското знаме и eвропската химна сега претставуваат заеднички идентитет за 800 милиони Европјани кои се обединети во Советот на Европа.”
Торбјорн Јагланд, Генерален секретар на Совет на Европа

За да се задоволат музичките вкусови на сите Европјани, подолу ќе најдете повеќе адаптации на Европската химна. Секоја од овие различни верзии е заштитена и има авторски права.


« Rhapsodie sur l’Hymne Européen » од Кристоф Гијар, во изведба на Симфонискиот оркестар од Баден-Баден и Фрајбург под диригентска палка на Роланд Клатих:

Џингл (00.21)
Бавна верзија (01.11)
Химна и финале (01.56)
Целосна верзија (06.47)

« Rhapsodie sur l’Hymne Européen » од Кристоф Гијар, во изведба на Тиери Уије:

Пијано, џингл (00.24)
Пијано, бавна верзија (01.20)
Пијано, химна и финале (01.44)
Пијано, целосна верзија (06.14)

« Rhapsodie sur l’Hymne Européen » од Кристоф Гијар:

Оргули*, џингл (00.24)
Оргули*, бавна верзија (01.18)
Оргули*, химна и финале (02.01)
Оргули*, целосна верзија (04.55)

*Оргули на Националната концертна сала „Бела Барток’’, Палата на уметностите Будимпешта; целосно виртуелизирана - Inspired Acoustics

Хип-хоп верзија од Флоријан Милер (03.50)

Транс верзија од Флоријан Милер (03.50)

Техно верзија од Морис Штајнекер (02.20)

Сесија на радост од Јоханес Месингер, во изведба на Ј. Месингер, Петер Страјкер и Матијас Данек (04.00)

Верзија на електрична гитара од Бертран Вижие:

Кратка верзија (00.13)
Долга верзија (01.10)

Верзија џез виолина од Бертран Вижие и Паскал Бек, во изведба на Софи Дурантон и Пјер Ланг

Кратка верзија (00.12)
Долга верзија (00.38)

Big Band верзија од Пјер Ланг и Бертран Вижие, во изведба на Пјер Ланг, Џо Кренкер и Жан-Жил Шарво:

Верзија 1 (01.22)
Верзија 2 (00.09)
Верзија 3 (00.35)

• Европската химна - ромски варијации: промоција на компакт диск на 20 ноември 2007 г.

Ромска верзија од Есма Реџепова
Ромска верзија од Кал
Ромска верзија од Р. Поинт
Ромска верзија од Јорги Лефлер
Ромска верзија од Grupi folklorik Rome nga Shqiperia